Madam Erika

Den här bloggen kommer att handla om mitt nya hemmaliv, som sjukpensionär pga epilepsi. Det är fortfarande lite underligt, just tanken att jag gått i pension...Men jag har ju en familj och sådant, så jag kommer nog att få dagarna att gå...

Epilepsi

Publicerad 2015-07-20 14:14:13 i Hälsan,

Hej alla,
 
Att ha epilepsi kan vara lite problematiskt ibland, speciallt om man har min sorts epilepsi. Jag har anfall rätt så ofta, flera gånger i veckan. Så man vet aldrig när det kan komma och därför så har jag alltid någon med mig, försöker att jag inte ska vara ensam i alla fall, ibland går det ju inte att ordna och då försöker jag att alltid sitta ner någonstans så att jag inte faller och slår mig ifall jag får ett anfall. Det är ju det som är problemet, att man ramlar och slår sig i samband med anfallen, suck! 
 
Jag hade ett jättebra jobb tidigare, jätte bra arbetskollegor och allt, ett fast arbete som passade bra till mina utbildningar, merkonom och företagsekonom, men som sagt, pension var det enda som passar just nu, det är jätte omständigt att förklara hela berättelsen.
 
Det är rätt så irriterande att folik inte tror på mig när jag berättar om min epilepsi. Det är alltid så, alla tror att jag överdriver. Men sen när de sett mina anfall så då förstår de ju problemet. 
Jag hade superdåligt självförtroende tidigare, mycket för att jag vart mobbad i klassen i högstadiet, ja iofs så vart det problem i alla skolor, förutom högskolan. I högstadiet så bytte jag klass just för att det vart problem och kom till en väldig störig klass med mycket ljud och nojs. Där syndes jag inte, så det passade mig toppen, alla var olika och mina anfall gjorde inte så mycket. I den första klassen var alla lika och där passade jag inte in! Men jag tror att det har ändå gjort mig starkare, man får lära sig att kämpa och se till att man klarar det, och då blir man stolt! 
 
Många verkar tycka synd om mig som nu har fått pension, men det är inte synd om mig, det var det bästa som kunde hända mig. Det har alltid varit den där stressen att man ändå ska försöka vara bättre än man är, nu kan jag slappna av. Tanken fanns alltid där, hoppas jag mår bra i morgon bitti så att jag kan gå på jobb. Den stressen är över och jag känner att jag mår bättre nu. 
 
Jag har haft assistent på dagarna när jag varit mammaledig nu i 3 år snart, men det har varit tufft. Tänk er själva att aldrig vara ensam med ert barn. Yessus! Vi vet fortfarande inte hur det blir med mig och allt det här med assistent på dagarna nu när Elias börjar på dagis i augusti. Det är ju jätte opassande att vara ensam hemma i ett helt hus för mig, hoppas att kommunen som beviljar assistenter, förstår det bara. Ja, det ska bli spännande och se, jag håller tummarna! 
 
Nu sover grabben, tror att vi ska gå ut till trädgården och fixa lite. Jag har mina smultron som jag måste ta hand om! :) Jag plockade faktiskt vanliga smultron, lät dem torka och sen sådde jag dem. Bara för att testa, och det har vaktiskt börjat växa. 
 
Vi får se hur det går! I går tog jag hallon, vanliga köpta hallon och torkade dem över natten. Idag eller i morgon ska jag plantera dem också. Det här är så himla kul. Men som sagt, vi får se hur det slutar. :) 

Det här vart ett långt!
Ha en trevlig kväll, för mig och min man + några vänner så blir det Tomas Ledin ikväll, på RockOff, himla kul! 
http://www.rockoff.nu/program/tomas-ledin 
 
Ciao/ Erika 
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Moa

Publicerad 2015-07-20 18:29:45

Hej!

På fritiden brukar jag studera olika psykiska problem och sjukdomar. Jag finner det intressant och hoppas på att någon gång i framtiden bli psykolog.
Jag undrar: Vad är det som utlöser just DINA epilepsi anfall? Är det helt på måfå eller beror det på något särskilt? :)
Kram / Moa

Svar: Hej hej. Det är mycket som gör att jag kan få mina anfall, jag har många olika sorters anfall också, så därför är orsakerna olika gällande de olika sorterna jag har. Så det är lite problematiskt. :) Ibland får jag anfall då jag är trött, ibland stressad i och ibland kommer det när jag slappnar av och tar det lugnt i soffan. Ibland är det då jag sätter fast ögonen, men det behöver inte bli det alla gånger jag sätter fast ögonen. Så det är lite lätt svårt att veta om det kommer eller inte kommer, och vilket sort det kommer OM det kommer. Vart det för råddigt det här?? :) Kram
Erika

Postat av: Anna

Publicerad 2015-07-20 19:51:00

Först tänkte jag bara skriva: "Epilepsi, så mycket jag vet om det!". Sedan kommer jag ihåg att ingen epilepsi är den andra lik.

Min lillebror har svår epilepsi. Han kan inte läsa eller skriva pga den. Dessutom är han lätt förståndshandikappad. Han har dock inte haft anfall på kanske tio år (han är nu 26).

Epilepsi är en lömsk sjukdom. Endera är man som du och har den med anfall, men kan ändå leva ett relativt normalt liv med anfall. Eller som min lillebror som alltid kommer att vara lite förståndshandikappad, men utan anfall.

Hursomhelst är det en förjäklig sjukdom.

Svar: Hej, jag förstår dig helt vad du menar. Många har andra handikapp också, precis som du säger. Vi är dock några på Åland som är mammor som trotsat sjukdomen och gått igenom en gravitation trots riskerna, och som jag vet hittills är alla barnen helt friska.

Jag hade inte så lätt i skolan, för mitt minne är dåligt, så jag fick kämpa mig igenom alla skolgångar, men det gick, men lite extra hjälp ibland. Typ matematik och annat.

På Åland har vi det dock inte så bra just nu, för vi är utan neurolog. Jag vet inte om det är helt klart ännu, men det är väl lite under arbete och planering men inte riktigt. Just nu har vi en neurolog från Uppsala som gått i pension och som kommer hit några g i månaden och då försöker han hinna med oss på Åland, som har en sort av neurologisk funktionsnedsättning.

Men min epilepsi är rätt så stabil ändå, den här varit så här väldigt länge och det är väl lite att "Gilla läge" fast ändå int. :) Men som sagt, det är som det är och det går upp och ner lite ibland, ibland mer anfall och ibland mindre. Man blir sig inte riktigt klok på den.

Kram / Erika
Erika

Kommentera inlägget här
Publiceras ej
Jag har placerat min blogg i Finlandbloggkartan.se!